Nutraĵo
La simpleco ĉe tablo estas gravega,
diras guruo Michael Pollan
La usonano Michael Pollan, verkisto
de La Dilemo de la Ĉiomanĝa Homo kaj
de En Defendo de la Manĝaĵo, ankoraŭ
ne lanĉita en Brazilo, estas unu el la plej zorgaj kritikistoj de la
industriigita manĝaĵo. Sufiĉe ke li malfermas la buŝon, publikigu raportojn en New York Times aŭ lanĉu librojn por ke
la muelanta maŝino de ideoj komencu turniĝi. Lia defendo: freŝaj manĝaĵoj kaj
ne artefarite procedigitaj, resumas la revuo Gourmet. Dieto, laŭ li, ne estas simpla kombinado de manĝaĵoj –
estas kolekto de nutroj, vitaminoj, mineraloj kaj proteinoj. La tezoj de
Pollan estas preskaŭ gvidilo de nutra konduto en tempoj de tergloba varmigo.
Ili ŝajnas simplaj. Kaj ili estas.
“Manĝu kion via praavino rekonus kiel
manĝaĵon.” La disputo de
Pollan estas kun la manĝaĵa industrio kaj la artefarite procedigitajn manĝaĵojn.
Li havas la opinion ke ni devas revizii niajn antaŭecojn kaj uzi tempon por la preparo
kaj purigo de la veraj manĝaĵoj.
“Ne manĝu multe. Donu preferon al
vegetaĵoj.” Li defendas la adopton de freŝaj manĝajoj kaj konsideras ke
ekzistas revolucio frapanta al la pordo kun tendenco de la personoj planti
legomĝardenon en ilia kordo.
“Manĝaĵo estas
plezuro.” Pollan
observas ke la nuntempa kulturo enhavas malprofitajn nutrajn kutimojn. Ekzemple, sin nutri en la aŭto. Laŭ
li, oni bezonas reakiri la plezuron manĝi ĉe tablo, kun la familio, trankvile.
Fonto:
Revista da Semana. Edição 32, Ano 2, nº 14 – página 27. Editora Abril – 14/4/2008
– el Brazilo
Tradukis Esperanten: José Roberto Ruiz
Reviziis: Antônio Carlos Rodrigues
Prado
Nenhum comentário:
Postar um comentário